Background Wave Background Wave
Kwelder
Marker
zeekraal
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
zeekraal

Zeekraal is de pionier van de kwelders. Omdat het zout-tolerant is kan het groeien waar het voor veel planten te zout is. Zeekraal neemt wel zeewater op, maar slaat het teveel aan zout op in het onderste deel van de plant.

Het is net een vetplantje: door weinig bladoppervlak en dikke bladeren met een dikke waslaag verdampt weinig water en droogt de plant niet snel uit.

Bij overstromingen houdt zeekraal bodemdeeltjes vast waardoor de slikplaat steeds hoger wordt, en andere planten kansen krijgen, zoals kweldergras. Successievelijk komen er meer soorten en groeit de kwelder.

Zeekraal groeit op de grens van zee en land. Het is het eerste plantje op deze plek, een pionier. Voor veel planten is het daar veel te zout. Maar zeekraal heeft een truc. Hij slaat het zout op in één bepaald deel van de plant. Hierdoor kan de rest van de plant verder groeien zonder last te hebben van het zout. Teveel zout gaat naar de onderkant van de plant. Dit sterft dan af.

Doordat het kleine en dikke blaadjes heeft met een beschermende vettige waslaag droogt de plant ook niet snel uit.

Bij overstromingen houdt zeekraal bodemdeeltjes vast waardoor de slikplaat steeds hoger, droger en minder zout wordt. Dan krijgen ook andere planten de kans, zoals kweldergras, die de bodem ook goed kan vasthouden. Zo groeit de bodem eigenlijk omhoog en komen er meer en meer soorten.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Lepelaar
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!