Background Wave Background Wave
Geul
Marker
wadslak
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
wadslak

De wadslak heeft een aantal bijzondere aanpassingen om zich sneller te verplaatsen. Door een slijmbelletje te maken, drijven ze mee met de stroming van het water. En met behulp van de bergeend verplaatsen ze zich ook via de lucht. Een bergeend eet namelijk per dag duizenden wadslakjes. Er zijn er dan altijd wel een paar die de reis door het maagdarmstelsel van de bergeend overleven. Ze worden levend uitgepoept. Zo verspreiden ze zich over het Waddengebied.

Wadslakjes leven het liefst op slikkige wadplaten en bereiken er enorme dichtheden, wel tot 300 duizend wadslakjes per vierkante meter. Al deze wadslakjes grazen de wadbodem af op zoek naar kiezelwieren om te eten. Zij zijn consumenten van de eerste orde en een onmisbare schakel in de voedselketen.

De wadslak heeft een aantal bijzondere manieren om zich sneller te verplaatsen dan gewone slakken. Door een slijmbelletje te maken, drijven ze mee met de stroming van het water. En met behulp van de bergeend verplaatsen ze zich ook via de lucht. Een bergeend eet namelijk per dag duizenden wadslakjes. Er zijn er dan altijd wel een paar die de reis door de bergeend overleven. Ze worden levend uitgepoept. Zo verspreiden ze zich over het Waddengebied.

Wadslakjes leven het liefst op hele slikkige wadplaten. En ze zijn met heel erg veel…soms wel 300.000 wadslakjes per vierkante meter. Al deze wadslakjes grazen de wadbodem af op zoek naar kiezelwieren om te eten. Zo zijn ze een onmisbare schakel in de voedselketen.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Bergeend
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!