Background Wave Background Wave
Plaat
Marker
wadpier
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
wadpier

De wadpier heeft zich aangepast aan het waddengebied door in de bodem te leven. Zo ademt hij met kieuwen die aan de buitenkant van zijn lijf zitten. Er leven er soms wel meer dan vijftig pieren in een vierkante meter wadbodem. De biodiversiteit is niet heel hoog, de biomassaliteit wel.

In de bodem heeft hij weinig last van abiotische factoren als temperatuur en -zoutschommelingen. En minstens zo belangrijk, hier is de kans kleiner snel te worden gegeten. Hij graaft een diepe U-vormige buis de bodem in. Van onderaf eet de pier vervolgens kiezelwieren van de oppervlakte. Hij werkt met zijn uitstulpende mond, de proboscis, het zand naar binnen.

Het graafwerk van de wadpier is ook weer een biotische factor. Het voorziet de bodem van zuurstof, waardoor er andere dieren en micro-organismen kunnen leven.

Als je over het wad loopt zie je wel eens gekke hoopjes liggen. Dat is poep van wadpieren, grote wormen in de zeebodem. Er leven soms wel meer dan vijftig pieren in een vierkante meter. De wadpier heeft zich goed aan het leven in de bodem aangepast. Zo ademt hij met zijn uitwendige kieuwen, net als een vis.

Hij heeft een slimme manier gevonden om bijvoorbeeld vogels die eten zoeken te foppen. Hij graaft een U-vormige buis de bodem in. Daar eet hij veilig van kiezelwieren, kleine algjes, die hij met zand en al opeet. Na het eten komt de wadpier met zijn staartje naar boven en drukt het zand uit zijn lijf.

Al dat drukke graafwerk van de wadpier is erg belangrijk voor de wadbodem. Zo komt er lucht met zuurstof in, en kunnen er ook andere dieren leven.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Zeehond
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!