Background Wave Background Wave
Rif
Marker
scholekster
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
scholekster

Scholeksters zijn echte waddenvogels. Een belangrijk deel van de wereldpopulatie leeft in de Wadden. Scholeksters kun je in twee groepen verdelen: de hokkers en de wippers.

De hokkers hebben het goed voor elkaar. Hun nesten zijn dicht bij elkaar op de kwelderrand, vlakbij het wad, dicht bij het voedsel. Hun territorium hebben ze met veel moeite veroverd en bewaken deze jarenlang trouw en fel. Hun jongen erven zelfs deze plekken. De wippers broeden op grotere afstand van de Waddenzee, op de tweede rang. Wippers moeten grotere voedselvluchten afleggen waardoor de kuikens relatief minder voedsel krijgen. Wippers krijgen ook minder nakomelingen. Niet zo vreemd dus dat de concurrentie om hokker te worden moordend is. Alleen de sterkste scholeksters lukt het om een eersterangs plek te bemachtigen.

Scholeksters kunnen uit de voeten met twee soorten voedsel afhankelijk van het seizoen en de plek waar ze leven. Hun snavel kan puntig worden om wormen uit de wadbodem, te pikken: dan zijn het “pierenstekers”. Is het menu schepldier, dan verandert de snavel in een stompe, beitelvormige snavel. Daarmee halen ze een schelp uit de grond en hakken ze die open. Dan zijn het “schelpenbrekers”.

Scholeksters zijn echte waddenvogels. Er zijn twee groepen scholeksters: de hokkers en de wippers. De hokkers hebben het goed voor elkaar: hun nesten zijn dicht bij elkaar op de kwelderrand, vlakbij het wad, dicht bij het voedsel. Hun plekje hebben ze met veel moeite veroverd. Hun jongen nemen vaak dezelfde plekken weer in. De wippers zitten op de tweede rang: ze broeden op grotere afstand van de Waddenzee. Daardoor moeten ze meer vliegen met voedsel waardoor de kuikens minder voedsel krijgen. Het lukt alleen de sterkste scholeksters om een eersterangs plek te bemachtigen.

Scholeksters kunnen twee soorten voedsel eten, afhankelijk van het seizoen en de plek waar ze leven. Hun snavel kan puntig worden om wormen uit de wadbodem, te pikken. Maar is het menu schelpdier, dan verandert de snavel in een stompe, beitelvormige snavel. Daarmee halen ze een schelp uit de grond en hakken ze die open.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Zeester
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!