Background Wave Background Wave
Rif
Marker
mossel
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
mossel

Mosselen zijn zogenaamde biobouwers en creëren niet alleen een ideale omgeving voor zichzelf, maar ook voor heel veel andere soorten. En zijn dus cruciaal voor de biodiversiteit van de Waddenzee.

Ze vormen mosselbanken door zich vast te hechten aan onder andere stenen, andere mosselen en schelpen. Met een soort baard van draden blijven ze kleven. Aan het eind van die zogenoemde byssusdraden zitten hechtvoetjes, en die blijven zelfs met harde stromingen vastzitten. Als ze willen, kunnen ze met deze draden zichzelf ook verplaatsen.

Mosselen zijn de natuurlijke filters van de Waddenzee. Een mossel kan 1,5 liter water per uur langs zijn kieuwen pompen. De huidige mosselpopulatie kan het hele volume van de Waddenzee in 2 weken filteren.

Mosselen zetten algen om in organisch materiaal dat weer als voedingsstof dient voor andere organismen. Dan scheiden ze zogenaamd pseudopoep. Met deze poep vormen alle mosselen samen een slikachtig leefgebied waarin veel schelpdieren, zeeduizendpoten en kokerwormen kunnen leven. Deze voedselrijke leefgebieden hebben een grote aantrekkingskracht op vogels als wulpen en scholeksters.

Mosselen maken op een harde bodem mosselbanken. Ze hechten zich vast aan stenen, aan andere mosselen en schelpen. Maar ook op zandplaten waar zandkokerwormen de bodem stevig hebben gemaakt. Ze blijven vast zitten met een soort baard. Deze is gemaakt van draden met aan het einde hechtvoetjes. Die blijven zelfs met harde stromingen vast zitten.

Mosselen laten zeewater door hun schelp stromen en filteren daaruit hun eten: de algen. Een mossel kan wel 1,5 liter water per uur langs zijn kieuwen pompen. Alle mosselen die nu leven hebben in twee weken net zoveel water gefilterd als er past in de hele Waddenzee.

Ze poepen een soort neppoep. Met de poep van alle mosselen ontstaat een soort slikachtige leefgebied waarin veel schelpdieren, zeeduizendpoten en kokerwormen kunnen leven.
Dat trekt weer vogels als wulpen en scholeksters aan om lekker te eten. Mosselen bouwen zo niet alleen een goede leefomgeving voor zichzelf, maar ook voor heel veel andere soorten.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Zeester
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!