Background Wave Background Wave
Kwelder
Marker
lepelaar
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
lepelaar

De lepelaar is een prachtige, sierlijke vogel. Zijn snavel is aangepast aan ondiepe moerassen en getijdegebieden. Daarmee zeeft hij garnalen en visjes uit het water. Als hij iets gevangen heeft, zwaait hij de prooi zo zijn keel in.

Lepelaars foerageren voornamelijk bij ondiepe geulen. In het voorjaar zijn er alleen nog geen of weinig garnalen. Die houden zich in de diepere geulen op. Dat is voor de lepelaar geen probleem, ook andere dieren staan op zijn menu.

Driedoornige stekelbaarsjes trekken in het voorjaar vanuit de zee richting zoeter water om te paren. Een dankbare prooi voor de lepelaars die ze daar opwachten.

Uniek is dat lepelaars in het waddengebied ook broeden. Op de grond, het liefst op de hogere kwelders, waar is de kans dat de nesten wegspoelen het kleinst is. Als je een lepelaar ziet met een grote kuif, een oranje borst en oranje-rode keel, dan is hij in broedkleed…..om indruk te maken tijdens de paringstijd.

Lepelaars kun je in het voorjaar en in de zomer op het Nederlandse Wad zien. Ze zoeken voedsel vooral bij ondiepe geulen. En weten precies wanneer het eten voorbij zwemt. Met zijn speciale snavel zeeft hij garnalen en visjes uit het water. Als hij iets gevangen heeft, zwaait hij de prooi zo zijn keel in. Als de garnalen zich in het voorjaar ophouden in diepere geule schakelen ze over op driedoornige stekelbaarsjes trekken.

Heel speciaal is dat lepelaars in het waddengebied niet alleen leven maar ook broeden. Op de grond, het liefst op de hogere kwelders, waar is de kans dat de nesten wegspoelen het kleinst is.

Als je een lepelaar ziet met een grote kuif, een oranje borst en oranje-rode keel, dan is hij in broedkleed…..om indruk te maken tijdens de paringstijd.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Rotgans
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!