Background Wave Background Wave
Duin
Marker
konijn
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
konijn

De natuurbeheerders van de duinen zijn niet mensen, maar konijnen. Zij zorgen voor het onderhoud en dat er allerlei dieren en planten kunnen leven.

Hun verlaten holen worden perfecte broedplaatsen voor bijvoorbeeld de bergeend en de tapuit. Met hun keutels bemesten ze bepaalde plekken in de duinen, de zogenoemde latrines. Daardoor kunnen er weer planten groeien. En doordat ze de hoge grassen weg eten, krijgen sommige planten de kans om te groeien, zoals het driekleurig viooltje. Daarmee is het konijn een belangrijke biotische factor in dit ecotoop.

Konijnen zijn exoten, ze leven hier pas sinds de komst van de Romeinen. Zij namen konijnen mee als appeltje voor de dorst.

Konijnen hebben het heel lang heel goed gedaan in de duingebieden. Toch zijn ze heel kwetsbaar. Vooral voor virusziekten. En waar konijnen verdwijnen, verandert de natuur ook meteen. Dan worden soms grote grazers ingezet om het graaswerk van het konijn overnemen.

De echte natuurbeheerders van de duinen zijn niet de mensen, maar konijnen. In hun verlaten holen broeden bijvoorbeeld de bergeend en de tapuit. Met hun keutels zorgen ze voor mest voor planten. Doordat ze de hoge grassen weg eten, krijgen sommige andere planten ook kans om te groeien, zoals het driekleurig viooltje. Giftige planten laten ze natuurlijk staan. Daardoor kunnen weer andere dieren leven, zoals rupsen op het giftige Jakobskruiskruid.

Konijnen leven al heel lang hier. De Romeinen namen hen mee als appeltje voor de dorst. Konijnen hebben het altijd goed gedaan in de duingebieden. Toch breken er wel eens virusziekten uit en sterven er veel. Dan verandert de natuur en worden soms, dit keer door mensen, grote runderen ingezet om het graaswerk van het konijn overnemen.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Biestarwegras
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!