Background Wave Background Wave
Geul
Marker
kiezelwier
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
kiezelwier

Op een wadplaat zijn niet alleen zand en klei te zien. Als je sterk inzoomt dan zie je microscopisch kleine algjes: kiezelwieren. Ook wel diatomeeën genoemd. Er bestaan veel verschillende soorten met de mooiste verschijningsvormen. Kiezelwieren zijn wereldwijd extreem talrijk, met vele miljarden alleen al op één wadplaat.

Ze nemen evenveel CO2 op als alle regenwouden op aarde bij elkaar. Dat doen ze door fotosynthese. Van zonlicht maken ze hun eigen energie. Ze zijn foto-autotroof. Naast zuurstof produceren ze zo voedingsstoffen zoals suikers. Deels verbranden ze die zelf, deels scheiden ze die samen met eiwitten uit als slijm. Dit slijm kit zandkorrels aan elkaar vast. De wadplaten zijn daardoor heel stevig en bestand tegen erosie door sterke stromingen.

Zo’n glanzende sliklaag vol kiezelwier is de basis van alle leven in het Waddengebied. Kiezelwieren zijn de primaire producenten in de voedselketen. Consumenten van de eerste orde, zoals wadpieren en wadslakjes, eten deze algen op.

 

Als je naar een wadplaat kijkt, denk je misschien alleen zand en klei te zien. Maar als je met een microscoop kijkt, zie je allemaal algjes: dit zijn kiezelwieren. Het zijn er erg veel, op één wadplaat al vele miljarden. Ze halen evenveel CO2 uit de lucht als alle regenwouden op aarde bij elkaar. Daarom zijn ze erg belangrijk.

Van zonlicht maakt kiezelwier energie. Dat heet fotosynthese. Zo maken ze voedingsstoffen zoals suikers. Een beetje voor zichzelf om van te leven. Maar ook voor anderen. Ze produceren slijm waarin de voedingsstoffen zitten. Dit slijm is weer handig, want het plakt zandkorrels aan elkaar vast. De wadplaten zijn daardoor heel stevig.

Zo’n glanzende sliklaag vol kiezelwier is de basis van alle leven in het Waddengebied. Kiezelwieren worden gegeten door bijvoorbeeld wadpieren en wadslakjes. En die zijn weer voedsel voor andere dieren.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Bergeend
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!