Background Wave Background Wave
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
kanoet

Ieder voorjaar en ieder najaar vliegen miljoenen trekvogels heen en weer. De Waddenzee is de belangrijkste tussenstop voor vogels op de zogenaamde Global Fly-way tussen het Arctisch gebied en de warme streken aan de Atlantische kusten van Afrika. Zonder het Waddengebied zouden tientallen soorten trekvogels deze tocht niet kunnen maken.

Dit geldt ook voor de kanoet. De Wadden bieden een waar eetfeest voor de kanoet die zich heeft aangepast aan de omstandigheden in het gebied. Zo heeft de kanoet een bijzonder gevoelige snavel waarmee hij door te prikken, drukverschillen voelt in de wadbodem en zo makkelijk schelpdieren kan vinden.

De kanoet eet schelpdieren zoal kokkels en nonnetjes, die hij
in zijn geheel doorslikt. De maag van de kanoet is zo groot en sterk dat de schelpen in hun geheel vergruisd worden.

De schelpdieren zijn de brandstof voor de kanoeten. Dit hebben ze nodig om grote afstanden te vliegen. Dit doen ze in recordtijden: ze kunnen wel 6000 kilometer afleggen in 3 dagen.

Ieder voorjaar en ieder najaar vliegen miljoenen trekvogels heen en weer. Het Waddengebied gebruiken ze om te rusten en te eten. Zonder de Wadden zouden tientallen soorten trekvogels, hun tocht niet kunnen maken. Zoals de kanoet. De kanoet eet kleine schelpdiertjes, waaronder kokkels en nonnetjes.

De kanoet heeft een paar bijzondere trucs om deze schelpdieren te kunnen eten. Zijn snavel is bijvoorbeeld heel gevoelig en kan zo precies voelen wáár in de bodem een lekker schelpdiertje verstopt zit. Dan slikt hij de schelpen in zijn geheel door. Met zijn grote en sterke maagspier kraakt hij die schelpjes om bij het vlees te komen.

De schelpdieren zijn de brandstof voor de kanoet. Die heeft hij nodig om van koude gebieden in Siberië naar het warme zuiden in Afrika te vliegen en weer terug. Dat doet hij in recordtijden: hij kan 6.000 kilometer afleggen in drie dagen.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Bacteriën
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!