Background Wave Background Wave
Duin
Marker
duinparelmoervlinder
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
duinparelmoervlinder

Konijnen grazen wat af in de duinen. En dankzij het graaswerk van het konijn hebben duinviooltjes de kans om te groeien. In te hoog gras verpieteren ze. Konijnen en duinviooltjes helpen elkaar, ze hebben een symbiotische relatie. En samen helpen ze de parelmoervlinder.

Deze vlinder voedt zich namelijk met de nectar van duinviooltjes en leggen er hun eitjes op. Het duinviooltje is de zogenaamde waardplant, of gastheer, voor de parelmoervlinder. De rupsen van de parelmoervlinder leven van en op duinviooltjes.

Zo leven konijnen, duinviooltjes en parelmoervlinders en profiteren van elkaar.

In de natuur helpen planten en dieren elkaar. Neem bijvoorbeeld konijnen, duinviooltjes en parelmoervlinders. Ze wonen allemaal in de duinen.

Konijnen grazen wat af in de duinen zodat het gras mooi kort is. Dat is fijn voor de duinviooltjes, die kunnen nu groeien. In te hoog gras lukt dat niet. Voor konijnen is dat weer prettig omdat ze de bloemen van de duinviooltjes eten.

Samen helpen ze de parelmoervlinder. Deze vlinder heeft duinviooltjes nodig. Ze eten de nectar en leggen er hun eitjes op. Ook de rupsen van de parelmoervlinder leven van en op duinviooltjes.

De een heeft de ander nodig om te leven.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Konijn
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!