Background Wave Background Wave
Duin
Marker
biestarwegras
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
biestarwegras

Biestarwegras is een kleine plant. Maar misschien wel de belangrijkste in de Nederlandse geschiedenis. Zonder zouden er geen duinen zijn. En zonder duinen zou de helft van Nederland onder water liggen.

Het biestarwegras is een echte pionierplant. Als eerste vestigt hij zich op kleine zandhoopjes op het strand. Met zijn wortels en bladsprieten houdt hij zand vast. Rondom dit gras groeit het bultje zand. En dat groeit uit tot een klein duintje. Zodra het duin een halve meter hoog is, houdt het zoet regenwater vast waardoor er weer andere planten kunnen groeien, zoals helmgras.

Helmgras neemt de rol als duinvormer over van het biestarwegras. Het duin wordt steeds hoger, houdt meer zoet water vast en de bodem wordt steeds aantrekkelijk voor meer soorten planten die zich nu ook kunnen vestigen. En daarmee kunnen er ook weer dieren leven.

Biestarwegras is klein, maar een van de belangrijkste planten in de Nederlandse geschiedenis. Zonder dit plantje zouden er namelijk geen duinen zijn. En zonder duinen zou de helft van Nederland onder water staan.

Het biestarwegras is een echte pionierplant. Hij vestigt zich als eerste plant op de kleine zandhoopjes die ontstaan op het strand. Met zijn wortels en bladsprieten houdt hij zand vast. Het kleine hoopje zand groeit uit tot een klein duintje.

Zodra het duin een halve meter hoog is, houdt het zoet regenwater vast waardoor er weer andere planten kunnen groeien, zoals helmgras. Helmgras neemt de rol als duinvormer over van het biestarwegras. Het duin wordt steeds hoger, houdt meer zoet water vast en de bodem wordt steeds aantrekkelijk voor meer soorten planten die zich nu ook kunnen vestigen. En daarmee kunnen er ook weer dieren leven.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Konijn
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!