Background Wave Background Wave
Plaat
Marker
bacterien
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
bacterien

Een wadplaat bestaat uit verschillende gekleurde lagen. Dat zie je en dat ruik je ook. Dit heeft te maken met de bacteriën die bezig zijn in de bodem energie te produceren om van te leven.

In de bovenste laag leven de aerobe bacteriën. Deze maken energie door het afbreken van dode planten en dieren met behulp van zuurstof uit de lucht. De laag eronder is zwart en ruikt naar rotte eieren. De bacteriën in deze laag zijn anaeroob; zij gebruiken zwavelverbindingen om dode planten en dieren af te breken voor energie.

Bacteriën zijn dus de afbrekers in het systeem, de reducenten. Bacteriën zetten dode planten en dieren om in bouwstoffen. Voor zichzelf maar ook voor planten en andere kleine organismen die zo weer de basis vormen voor de voedselweb.

 

Een wadplaat bestaat uit verschillende gekleurde lagen. Dat zie je en dat ruik je ook. Dit heeft te maken met superkleine organismen, bacteriën, die in de bodem leven. Bacteriën leven van het opruimen van de resten van planten en dieren.

In de bovenste laag van de wadbodem leven bacteriën die dode planten en dieren afbreken met behulp van zuurstof uit de lucht. De laag eronder is zwart en ruikt naar rotte eieren. De bacteriën in deze laag gebruiken geen zuurstof maar zwavel om dode planten en dieren af te breken voor energie.

Bacteriën zijn de opruimers van de natuur. Ze zijn heel belangrijk, want door het opruimen, maken ze weer bouwstoffen voor planten en andere kleine organismen om te kunnen groeien.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Kanoet
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!