Background Wave Background Wave
Wereld Wad
Strand
Ontdek dit ecotoop in 360°
Wat kan je vinden in Strand ecotoop?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Ontdek de Strand
Wat kan je vinden in Strand ecotoop?
Strand

Voor veel mensen is het strand de favoriete vakantieplek. Maar eigenlijk is het een extreem milieu om te kunnen overleven. Als het stormt kan het er flink gevaarlijk zijn. In de hitte is het net een woestijn.

Toch is het een geliefde biotoop voor veel organismen, maar niet voor planten. Het is er veel te onrustig door het getij en de golfslag door de wind. Dieren doen het er beter. Dat komt door het vloedmerk: een strook aangespoeld organisch materiaal, zoals schelpdieren en wieren.

Vooral na een flinke storm ligt er veel op het vloedmerk waardoor het extra druk is. Aangespoelde schelpen zijn een lekkernij voor mantel- en zilvermeeuwen en drieteenstrandlopers. Steenlopers speuren naar vliegen en strandvlooien, die eten van het aangespoelde wier.

Daar waar veel schelpen zijn aangespoeld ontstaat een schelpenstrand. Dit is een ideale plek voor de dwergstern om te nestelen. Ze vormen kleine broedkolonies en hun eieren vallen bijna niet op tussen de schelpen. Dichtbij in de branding kunnen ze hun voedsel vinden. Dwergsterns zijn de waaghalzen van het waddengebied. Ze broeden op de grens van water en land. Een hoog tij kan een hele kolonie in een klap wegvagen.

Strand

Voor veel mensen is het strand de favoriete vakantieplek. Maar eigenlijk is het een extreem gebied om te kunnen overleven. Als het stormt kan het er flink gevaarlijk zijn. In de hitte is het net een woestijn.

Toch leeft er van alles. Vooral dieren. Voor planten is het er veel te onrustig door het getij en de golfslag door de wind. Dieren komen af op het vloedmerk; die lijn of rand waar je goed schelpen kunt vinden. Vooral na een flink storm ligt er veel vloedmerk waardoor het extra druk is.

Aangespoelde schelpen zijn een lekkernij voor mantel- en zilvermeeuwen en drieteenstrandlopers. En steenlopers speuren naar vliegen en strandvlooien, die eten van het aangespoelde wier.

De dwergstern nestelt daar waar de meeste schelpen zijn, op de grens van water en land. Daarmee zijn het de waaghalzen van het waddengebied. Hoog tij kan alle nesten in een keer wegvagen. De vogels vormen kleine broedkolonies en hun eieren vallen bijna niet op tussen de schelpen. Dichtbij in de branding kunnen ze hun voedsel vinden.

cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!