Background Wave Background Wave
Play Icoon Pause Icoon
Afspelen
Pauzeren
Play Icoon Pause Icoon
0:00 / 0:00
Volume Full Icoon Mute Icoon
Fullscreen Icoon
Discovery Icoon
Wat ben je tegen gekomen in deze clip?
Klik hier
Discovery Icoon
Wat ben je tegengekomen in deze clip?
Klik op een naam om de clip te bekijken
Kijk snel verder om meer te ontdekken!
getijde

De getijdebewegingen hebben het Waddengebied letterlijk gevormd en laat het er nu ook nog steeds weer anders uitzien.

Het getij heeft onder andere effect op de temperatuur, het zout- en zuurstofgehalte van het zeewater en op de aan- en afvoer van sediment. Dit zijn de zogenaamde abiotische, oftewel niet-levende, sturende factoren in het ecosysteem.

De getijdebeweging zorgt er ook voor dat er met vloed vanuit de Noordzee voedsel de Waddenzee instroomt. Het water zit vol met voedseldeeltjes en micro-organismen zoals plantaardig en dierlijk plankton waarop de voedselpiramide steunt.

Maar het getij vormt de wadden ook letterlijk. Elke keer wordt er zand en klei aangevoerd en ook weer meegenomen. Zand- en slikplaten worden opgebouwd, of juist afgebroken, geulen worden verlegd en kwelders ontstaan en verdwijnen. Dit maakt het gebied heel dynamisch.

Je kunt zeggen dat de maan de Waddenzee heeft gevormd. Want door de aantrekkingskracht van de maan (en van de zon) beweegt al het water op aarde heen en weer. Twee keer per etmaal is het eb en vloed. Bij eb stroomt de Waddenzee leeg tot het laagwater is. Bij vloed stroomt het weer vol tot het hoogwater is. Dit heet het getij.

Door het getij verandert de temperatuur van het zeewater steeds, maar bijvoorbeeld ook hoe zout het water is. Met iedere vloed komt ook voedsel met het water uit de Noordzee de Waddenzee in.

En elke keer wordt er veel zand en klei aangevoerd en ook weer meegenomen. Zo worden zand- en slikplaten opgebouwd, of juist afgebroken, veranderen geulen van richting en ontstaan en verdwijnen er kwelders aan de randen van de zee.

Maar ook planten en dieren leven met eb en vloed. Ze eten, rusten en jagen op de voor hun geschikte plekken en momenten. Overdag of ’s nachts; het getijde stuurt de activiteit van alle planten en dieren.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Bergeend
cross-icon
Meer informatie over hoe je 360 optimaal kunt bekijken? Hier vind je al onze 360º video's met een handige uitleg!